Részlet A család szerepe az üzletépítésben c. fejezetből

A család szerepe az üzletépítésben

Amikor csatlakozunk egy MLM üzlethez, több olyan nehézséggel is meg kell küzdenünk, amire nem számítunk, és amire a legtöbb esetben nem készítenek fel, – vagy ami még rosszabb – nem megfelelően készítenek fel bennünket.

Az egyik ilyen nehézség a közvetlen környezetünkből fakadhat és ez nem más, mint a nem támogató, sőt gyakran negatív, elutasító családi környezet.

Az üzleti sikereid szempontjából viszont elengedhetetlen, hogy a családod támogatólag (de legalábbis ne elutasítóan) lépjen fel, illetve álljon mögötted.

A legtöbb esetben a családnak csak egy tagja vesz részt a marketingterv bemutatón, így mindössze ő kap lehetőséget arra, hogy találkozzon az MLM-mel, mint üzleti modellel.

Ideális esetben persze a család többi tagja feltétel nélkül támogatja az üzlethez csatlakozni vágyó tagját, de tapasztalataim szerint a hozzátartozók általában inkább csak eltűrik, egy újabb hóbortnak tartják az MLM-et, rosszabb esetben pedig kimondottan ellenségesek az üzlettel szemben.

Miért tartom valódi, talán az egyik legkomolyabb nehézségnek az MLM üzletépítésben azt, ha nem áll melletted egy támogató – de legalábbis nem negatív – légkörű család?

Azért, mert úgy nem lehet sikeres üzletet építeni, ha a családod ellened drukkol. Ha nem találod meg azt az együttműködési módot, amellyel a családodat támogató közeggé teheted, akkor ez a nem megfelelő családi háttér tönkreteszi az üzletedet.

Egy folyamatosan az üzlet ellen ható család – és az ellenük való védekezés – rengeteg olyan energiát vesz el tőled, amit az üzletépítésre fordíthatnál, nem beszélve arról, hogy emiatt folyamatosan harcban állsz a szeretteiddel.

Az ideális eset az, ha már a marketingterv bemutatón részt vesznek a család felnőtt tagjai, de ha erre nincs mód, akkor a HTT-t vagy az üzletindító találkozót már úgy kell megszervezni, hogy azon a család fontos szereplői is részt vegyenek, legyen szó feleségről, férjről vagy élettársról. Ha te nagykorú gyermekként vágsz bele az üzletbe és együtt élsz a szüleiddel, akkor azt is el tudom képzelni, hogy a szüleiddel együtt vesztek részt ezen a találkozón. Itt kell ugyanis megtalálni azt az összhangot, illetve együttműködési formát, amivel a családod a későbbiekben támogatni tud téged. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a családod támogatása nélkül jelentősen csökkennek az esélyeid a sikerre.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy amikor a csatlakozó családjának egy másik tagja is jelen van a beszélgetésen, akkor a te feladatod szponzorként nem az, hogy őt is meggyőzd az üzleti lehetőség nagyszerűségéről, hanem az, hogy felderítsd az esetleges, üzlettel kapcsolatos félelmeit és azokra próbálj megnyugtató válaszokat adni.

Mivel azonban a félelmek legyőzésének szinte az egyetlen módja, hogy a másik pozitív benyomásokat szerezzen az addig meglévő félelmeivel szemben, ezért ilyenkor a legfontosabb, hogy segíts kialakítani azt a megegyezést, amely mindkét oldal /azaz a csatlakozó és családtagja(i)/ számára elfogadható és az üzletépítés szempontjából ideális helyzetet megteremti.

Lehetséges olyan eset például, hogy az új üzlettárs családtagja azt hallotta, egy MLM üzletépítés nagyon sok időt igényel, ezért az a félelme, hogy a párja túl sok időt lesz majd távol a családjától a hálózatépítés miatt.

Ebben az esetben az ideális megoldás nem az, ha arról beszélsz a családtagnak, hogy ezt az időt tekintse befektetésnek, mert bár lehet, hogy a párja most sokat van távol a családtól az üzlet miatt, viszont két-három év múlva, amikor sikeres és gazdag lesz, sokkal több időt tölthet majd a szeretteivel.

Miért nem vonzó ez a kilátás a családtagnak? Azért, mert ő még abban sem lehet biztos, (mitől is lenne az?), hogy a párja egyáltalán sikeres lesz-e az üzletben és egy-két év elteltével ténylegesen több időt tud-e majd tölteni a szeretteivel.

Bár logikusnak tűnhet és számtalan esetben logikus is, ha végiggondoljuk, hogy a hosszú távú nyereségért rövidtávon kell áldozatokat hoznunk. De ez csak akkor működik, ha a társad is hasonlóan elkötelezett ezek mellett a hosszú távú célok mellett és (meg)látja a lehetőséget abban az üzletben, amibe te is belekezdtél.

Az életben azonban ez a legtöbb esetben nem így működik, csak ritkán fordul elő, hogy a házaspárok, élettársak egyszerre és azonos mértékben látják meg a lehetőséget a jövőjük megváltoztatására. Ráadásul az emberek szinte mindig, mindenben az azonnali vagy rövidtávú – nem pedig a hosszú távú – hasznot, megtérülést keresik.

Meg kell találni – természetesen mindenfajta érzelmi zsarolás nélkül – azt az érzelmi szálat, ami a társadat együttműködővé teszi. Ezért fontos az, hogy a párod számára felkínálj valamilyen rövid időn belül már megmutatkozó nyereséget, mert így tudod azt biztosítani, hogy ha esetleg nem is támogatja az üzletépítő törekvéseidet, de legalább nem hátráltatja azt, Hidd el, már ez is nagy eredmény!