Részlet az Adatbázis az ismerősökről c. fejezetből

Mit értek a profi adatbázison?

Az mindig elhangzik az előadásokon, hogy „Írd fel az összes ismerősödet egy listára!”, de azt csak ritkán vagy szinte soha nem magyarázzák el, mit értünk ismerősök alatt, miért írjunk egy ilyen listát és arról is kevés szó esik, hogyan néz ki egy profi, minősített adatbázis a gyakorlatban.

Azt gondolhatnánk, az a cél, hogy a lehető legtöbb ismerőst felsorakoztató adatbázisunkban szereplő személyek közül mindenkit meg is hívjunk az üzletbe. Pedig nem ez a cél, ez hatalmas tévedés! Nem mindenkire lesz ugyanis szükségünk. Csak néhány olyan embert keresünk, akik számára az MLM rendszer egy megfelelő eszköz az álmaik megvalósításához, ezért aztán hajlandók hatékonyan dolgozni is.

Rögtön adódik a kérdés. Ha csak néhány emberre van szükségünk, akkor miért kell mégis mindenkit, akit ismerünk, összeírnunk a listánkba?

Ennek elsődlegesen pszichés oka van. Ha csak tíz ember van az adatbázisunkban, akkor hatalmas nyomás alá helyezzük magunkat, hiszen ebből a tíz emberből kell néhány olyan személyt találnunk, aki igent mond az ajánlatunkra. Márpedig a nagy számok törvénye szerint mindössze 20-30% között van azoknak az aránya, akik igent fognak mondani. Egy új üzlettársat ez nagyon megriaszthat. Már a kezdetek kezdetén be fog görcsölni.

Ha viszont az első lendülettel összeállítunk egy minimum száz fős névlistát, akkor ezt a pszichés nyomást elkerüljük. A teljes lista ad nekünk egy biztonságérzetet, hogy nincs gond, ha az elején többen lesznek, akik nemet mondanak az ajánlatunkra, hiszen bőven vannak még a listánkban mások, akiket meg lehet hívni.

Ezért fontos, hogy minél több ember, vagyis gyakorlatilag az összes ismerősünk szerepeljen a listánkon. Ismerős alatt én nem csak azokat értem, akivel aktív, napi kapcsolatban állunk, hanem mindenkit, akit „ismerünk”, akinek például eddig köszöntünk (vagy ezután köszönni fogunk). Manapság nagy divatja van a különböző közösségi hálózatoknak (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, stb.). Itt sok esetben olyanokkal is kapcsolatban állunk, akik valójában csak nagyon távoli ismerősök vagy még azoknak sem tekinthetők, pusztán csak ismerkedési szándékkal jelöltük be őket. A köztünk lévő kapcsolat mélységétől, minőségétől függetlenül őket is mind szerepeltetnünk kell a listánkon.

Egy bővebb névlista más szempontból is nagyon hasznosnak bizonyulhat. Azt gondolom, senkinek sem kell elmondanom, mekkora érték a kapcsolati tőke. Tegyük fel, hogy egy új csatlakozó valamilyen oknál fogva végül semmilyen eredményt nem ér el az MLM üzletben, mindössze odáig jut, hogy lesz egy pár száz ismerősből álló adatbázisa. Ennek viszont az élet számos területén hasznát veheti majd. Ha véletlenül úgy adódna, hogy valaki munkanélkülivé válik, sokkal könnyebben talál új munkahelyet, ha nem csak két embernek, hanem akár száznak is tud szólni, hogy munkát keres. (Bizonyított tény, hogy az újonnan keletkező munkalehetőségek több mint 60%-a nem is kerül meghirdetésre, mert azokat valamilyen személyes kapcsolaton keresztül töltik be.)

Ha pedig az MLM helyett valamilyen más vállalkozásba kezdünk, akkor sem mindegy, hogy első körben tíz embernek tudjuk elújságolni, reklámozni az új vállalkozásunkat vagy kétszáznak.

Általánosságban véve igaz tehát, hogy az MLM üzletben rengeteg olyan dolgot tanulhatunk meg, amit az élet egyéb területein is nagy haszonnal tudunk alkalmazni.

A pszichés nyomás elkerülés mellett másodsorban azért is fontos a teljes lista készítése, mert ha már az elején, az adatbázis összeírásakor szelektálunk, és mi döntünk az ismerőseink helyett azzal, hogy fel sem írjuk őket a listánkra (mert például azt gondoljuk: „Á, ő nem olyan, akit ez érdekelhetne!”), azzal a saját esélyeinket rontjuk.

A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy akiknél teljesen biztosak vagyunk abban, hogy csatlakoznak az üzlethez, ők nagyon nagy eséllyel meg sem hallgatják az ajánlatunkat és olyanok fogadják majd azt el, akiknél erre nem is számítunk.

Visszatérve a listánkhoz, ha a nevek összeírásával megvagyunk, akkor az még mindig csak egy névsornak tekinthető. De nekünk a hatékony munkához ennél több kell. Egy jól használható adatbázisra van szükségünk. Ezért a nevek mellé írjunk össze minden információt, amit csak tudunk az adott személyről. A családi viszonyairól, a jelenlegi élethelyzetéről, az álmairól, hobbijairól stb. Tudom, ez macerásan hangzik, de ahogyan a bevezetésben is írtam, ez a névlista adja a sikerünk egyik alapját, ez a legfontosabb befektetésünk az MLM üzletben.

Korábban utaltam az új üzlettársak egyik leggyakoribb hibájára, amikor előre, a potenciális jelölt helyett, annak megkérdezése nélkül döntenek arról, hogy az adott személynek szánnak-e szerepet az MLM üzletben. Ehelyett törekedjünk arra, hogy mindenkinek megadjuk a lehetőséget az üzleti ajánlatunk megismerésére.

Az emberek nem egyformák, nem egyformák az álmaik, nem egyforma a pillanatnyi élethelyzetük, a motivációjuk, tehát a meghívásunk, az ajánlatunk sem lehet uniformizált, annak személyre szólónak kell lennie. Ezért nagyon fontos, hogy a névlistánk ne csak egy felsorolás, hanem minél részletesebb, pontosabb, ennélfogva értékes adatbázis legyen.

A minőségi adatbázis elkészítése egyébként azért is nagyon lényeges, mert az minél pontosabb, minél részletesebb, annál inkább segítségedre lesz majd később abban, hogy a meghívásaidat és az üzleti ajánlataidat személyre szabottá tehesd.