Részlet A meghívás c. fejezetből

A meghívás az üzletépítés egyik „mumusa”, amitől a legjobban félnek az új üzlettársak.

De vajon miért van ez így, mi lehet ennek a félelemnek a gyökere?

Egyrészt az új üzlettársak még nem elég elkötelezettek az MLM, mint üzleti modell iránt, egyelőre jócskán híján vannak a saját élményeknek. Ők maguk sincsenek még száz százalékban meggyőződve arról, hogy ez a vállalkozási forma valóban sikeresen és hatékonyan működik, hogy itt megfelelő mennyiségű és minőségű munka befektetésével ténylegesen többletjövedelmet lehet elérni, illetve, hogy az MLM megoldást kínálhat az emberek különféle problémáira, nehézségeire.

Másrészt a félelem arra is visszavezethető, hogy az MLM üzlet általános megítélése a társadalomban nem túl pozitív. Az elején, a regisztrálást követően természetesen az új csatlakozók is szeretnének teljes meggyőződéssel hinni és bízni abban, hogy ez tényleg egy kiemelkedően jó üzleti lehetőség, de a legtöbben a lelkük mélyén hasonlóan kételkedőek, mint a nagy átlag, ezért nincs meg bennük az a belső erő, ami a kezdeti nehézségeken átsegítené őket.

Ahogyan a legtöbb esetben, ezek a félelmek csak a saját gondolatainkban léteznek és a valóság nem támasztja alá ezeket. Az életünk számtalan példát mutat arra, hogy ha kellően magabiztosak, elkötelezettek vagyunk valamely kérdésben, akkor ott nincs helye a félelmeknek és azok nem is jelennek meg bennünk.

Gondolj vissza az eddigi életedre! Ha valamilyen ügy, eszme, érzés, dolog stb. iránt igazán elkötelezett voltál, valószínűleg korábban sem érdekelt téged mások véleménye. Amikor valaki fülig szerelmesen megkéri a barátnője kezét, szerinted megkérdezi előtte a szomszédot arról, hogy „Mit gondolsz, elvegyem a barátnőmet feleségül?” Nyilván nem. Ezt az attitűdöt kell képviselned neked is, vagyis ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak rólad.

Abban is biztos vagyok, hogy ha az MLM-et behelyettesítenénk valamely közismert, közkedvelt, magasra pozicionált (például a Nike vagy az Apple) márkával, és ezek képviseletében kellene meghívnod az ismerőseidet termékbemutatóra, üzleti rendezvényre (például egy új sportcipő vagy telefon prototípus kipróbálására), akkor semmilyen félelem vagy kétely nem lenne benned azzal kapcsolatban, hogy az illetőt meg tudod-e hívni egy terméktesztelésre.

A félelem gyökere tehát valójában az MLM-hez kötődő imázsprobléma, (erről a Kifogások, indokok és megértésük, kezelésük című fejezetben találsz bővebb információkat) és ebből fakadóan az, hogy azt gondoljuk, az MLM üzletünk miatt mások esetleg elutasítanak, lenéznek minket vagy legalábbis erős negatív érzelmeket táplálnak az ajánlatunk iránt.

Ezek a presztízsproblémák vagy imázs-problémák azonban az esetek 99%-ában hallomásokból és a legfontosabb tények ismeretének hiányából fakadnak. Azt is el kell mondanom, hogy önmagában egy szakma, egy tevékenység nem jelenthet minősítést. A negatív minősítést mindig az adott szakma képviselőiről általánosan kialakult nézet okozza.

Gondolj bele, ha ma Magyarországon valakiről azt mondják, hogy NB I-es focista, akkor az az általános közmegítélés szerint léhűtő, tehetségtelen, túlfizetett, ostoba, stb. jelzőkkel illetett személy lesz, míg Argentínában vagy Brazíliában az első osztályú labdarúgó leginkább a nemzeti hős vagy istenként tisztelt példakép kategóriájába esik. Pedig mindkét esetben élvonalbeli focistákról beszélünk.

Ha tehát rossz tapasztalataid vannak az MLM-ről, az valójában nem az üzleti modellről magáról szól, hanem arról a személyről, akinek révén te megismerkedtél ezzel a lehetőséggel. Igaz ez azokra az ismerőseidre is, akiket meg akarsz majd hívni, mert az ő negatív megítélésük az MLM-ről nem az üzletnek (vagyis az MLM modell hibás voltának) köszönhető, hanem azoknak az embereknek, akiken keresztül ők ezzel az üzleti lehetőséggel kapcsolatba kerültek.

Tehát önmagában nem a meghívás, mint feladat az, ami problémát okoz, hanem – ahogyan fentebb említettem – az MLM modell működésével kapcsolatos személyes tapasztalatok hiánya. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok az esetek, amikor a már megszerzett jó tapasztalataink birtokában nem jelent számunkra gondot bármire is meghívni másokat.

Ha például látunk egy jó filmet, amit újra meg akarunk nézni, akkor gondot jelent-e nekünk, hogy elhívjunk valakit magunkkal?

Ha voltunk egy jó étteremben, akkor okoz-e fejfájást nekünk, hogy szóljunk valamelyik ismerősünknek és ajánljuk neki, hogy ott találkozzunk vele?

Ha valaki fodrászként, kozmetikusként, műkörmösként stb. kezd el dolgozni vagy ha nyit egy kisboltot, akkor meg fogja hívni oda az összes ismerősét, szólni fog mindenkinek. Gondot jelent ez a számára? Nem, hiszen meggyőződése, hogy a jó minőségű szolgáltatásaival, termékeivel kielégíti mások igényeit, azokkal segítségére lesz az embereknek.

 

A MEGHÍVÁSSAL KAPCSOLATOS FÉLELMEK LEKÜZDÉSE

A félelmek valójában nem léteznek, azokat mi magunk hozzuk létre a fejünkben. Ezért a félelem egyik legerősebb ellenszere nem más, mint az információszerzés és a tapasztalat. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy ha félsz valamitől, akkor menj szembe vele.

Ha például félsz a lovaktól, akkor menj el egy lovas iskolába, próbálj meg közelebb kerülni az állatokhoz és szerezz olyan tapasztalatokat, amelyek felülírják a félelmeidet.

Nincs ez másként az MLM-ben sem. A félelem egyik ellenszere, pontosabban az első számú ellenszere itt is az információk, a tények alapos megismerése.

Szerezz be tehát minél több olyan információt az MLM cégedről és annak termékeiről, amelyek tényszerűen megmutatják neked, hogy a cég presztízse semmivel sem „rosszabb”, sőt sok esetben jobb, mint például a korábbi példában említett Nike vagy Apple márkáé.

A félelem leküzdésének másik módja, ha a hálózatod minél több termékét megismered, ezáltal neked is lesznek saját, releváns terméktapasztalataid, amelyek segítenek helyretenni a fejedben az MLM-imázsproblémát.

A harmadik módszer pedig az, ha minél rövidebb idő alatt, minél több embert meghívsz a könyvben szereplő, illetve a felsővonalad által megtanított profi módon. Így nagyon hamar belátod és megtapasztalod majd, hogy tényleg nem kell félned a meghívástól.

Nem utolsósorban pedig ahhoz, hogy átlendülj a meghívás jelentette első akadályon, nagyon lényeges, hogy átállítsd, ahogyan az MLM-ről, mint üzleti lehetőségről gondolkodsz.

Ha a fejedben a helyére kerül az, hogy az üzlethez csatlakozásuk révén segítesz az ismerőseidnek az álmaik megvalósításában vagy éppenséggel a nehézségeik megoldásában akkor hidd el, hogy a meghívás is sokkal könnyebben megy majd.

Ahogyan a könyv bevezetőjében már említettem, az MLM üzlet nem más, mint egy páratlan eszköz arra, hogy a vágyainkat megvalósíthassuk, hogy szabad és minőségi életet élhessünk.

Természetesen mindenki azért csatlakozik az üzlethez, hogy az álmait megvalósítsa, ami legtöbb esetben arról szól, hogy stabilabb pénzügyi helyzetet, anyagi függetlenséget érjen el.

Amikor viszont az ismerőseidet meg akarod hívni, be akarod mutatni nekik az üzletet, akkor semmiképpen ne azt az üzenetet közvetítsd feléjük, hogy azért szeretnéd őket az MLM üzlethez csatlakoztatni, mert így a te üzleted – és ezáltal jövedelmed – növekedni fog.

Ha ugyanis a meghívott fél azt érzi, hogy azért szeretnéd, ha ő az üzletedhez csatlakozna, mert te ezzel sok pénzt akarsz keresni, akkor tudat alatt azt gondolhatja, hogy kihasználod, felhasználod őt a saját céljaid érdekében.

Azt kell éreztetned tehát a jelölteddel, hogy nem az a cél, hogy te (az ő üzletedhez csatlakozása révén) sok pénzt keress, hanem az, hogy neki segíts az álmai megvalósításában, ezáltal valamely élethelyzetből fakadó nehézsége megoldásában.

Közvetítsd tehát azt az üzenetet a jelöltednek, hogy találtál egy üzleti modellt, egy eszközt arra, hogy a céljaidat megvalósítsd, és most neki is felajánlod ezt a lehetőséget, hogy a saját életén változtathasson. Ebben az esetben az ismerősöd ezt tudat alatt úgy éli meg, hogy te segítséget nyújtasz neki a problémái megoldásában, nem pedig azt érzi majd, hogy a saját céljaid megvalósítása (értsd: üzletépítés, pénzkereset) érdekében kihasználod őt.

Gondolkodjunk kicsit a másik ember (vagyis az ismerősünk) fejével is. Emlékezzünk vissza arra, mit éreztünk mi, amikor meghívtak bennünket az első üzleti értékesítési és marketingterv bemutatónkra. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbben valószínűleg arra gondoltak, hogy be akarják szervezni, rá akarják beszélni őket valamire.

Na de ki akarja, hogy beszervezzék valahová, ki kíváncsi valamire, amiről az első pillanatban azt érzi, hogy az csak a másiknak fontos?

Fentebb a meghívástól való félelmek miértjéről volt szó, azaz arról, hogy ezek a félelmeink miből eredeztethetőek (információk és tapasztalatok hiánya, MLM-imázsprobléma). A továbbiakban arról lesz szó, hogy mi lehet az, ami a meghívás, mint feladat elvégzése során félelemmel tölt el bennünket.