Részlet a Hogyan tovább találkozó c. fejezetből

A HTT második része

Miután a bevezető szakaszban kellőképpen ráhangolódtunk a beszélgetésre, jöhet a találkozásunk célja szempontjából a legfontosabb rész, az üzleti beszélgetés. Fontos, hogy kérdéseink előremutatóak legyenek és továbbra is a jelölt szempontjaira koncentráljunk.

Az alábbiakban megmutatok néhány olyan lehetséges kérdést, amivel indítani lehet ezt a blokkot, illetve amelyek meghatározzák a beszélgetésetek irányát.

Te: Ha biztos lehetnél abban, azaz, ha garantálhatnám, hogy sikeres leszel ebben az üzletben, akkor mi az a szükségleted, problémád, nehézséged, aminek megoldásában ez az üzlet segíthetne neked? Több idő? Több pénz? Személyiségfejlődés?

Bármelyik lehetőséget választja az ismerősöd, próbáld meg ezt tovább bontani, hogy egészen konkrétan meghatározhassátok, pontosan mi is az, amire a jelöltnek szüksége van.

Például, ha a jelölt azt válaszolja, hogy kiegészítő jövedelemre lenne szüksége és emiatt érdeklődik az MLM üzlet iránt, akkor az alábbi kérdést tedd fel:

Te: Ha garantálhatnám neked, hogy meg tudod keresni ebből az üzletből azt az összeget, amire jelenleg szükséged van, akkor mekkora lenne az a plusz jövedelem, ami miatt belevágnál ebbe az üzletbe? Bátran engedd el a fantáziádat, mondj nekem most egy összeget!

Teljesen mindegy, mekkora összeget mond neked az ismerősöd, mert a következő kérdésed úgyis az lesz, hogy mihez kezdene ezzel a jövedelemmel.

Te: És mire használnád ezt az összeget?

Ezt azért fontos megkérdeznünk tőle, mert tudnunk kell, hogy az embereket önmagában soha nem a pénz érdekli, soha nem a pénz motiválja, hanem az az élmény, az a termék, az az életstílus, amire ezt a pénzt be tudja cserélni.

Miután megtudtad, hogy mekkora összeg vonzza a jelöltet, rá kell kérdezned, hogy az üzleti bemutató alapján megértette-e, mit kellene tennie, azaz milyen munkát kell végeznie ahhoz, hogy ezt a jövedelmet elérhesse.

Te: És annak alapján, amit az üzleti bemutatón hallottál, szerinted mit kellene tenned azért, hogy megkereshesd ezt a jövedelmet?

Ez azért nagyon lényeges kérdés, mert a jelölt válaszából ki fog derülni számodra, ő hogyan értelmezte a bemutatón elhangzottakat. Ilyen válaszokat fogsz hallani, mint például: az lesz a feladatom, hogy be kell szerveznem száz embert, el kell adnom egy csomó terméket, stb.

Ezért a következő kérdésed – nem reagálva arra, hogy a jelölt mit mond – az alábbi legyen:

Te: És szerinted te ezt meg tudnád csinálni?

Nagy valószínűséggel az ismerősöd azt fogja mondani, hogy nem.

Akár igen, akár nem választ ad a jelölt, így kell tovább vinned a beszélgetést:

Te: Igazad van, de – habár a legtöbb ember így értelmezi ezt az üzletet – valójában neked nem ezt kell csinálnod. Mindjárt mutatom is.

Ekkor felvázolod az ismerősödnek, hogy nagyjából mekkora üzletet kell építenie ahhoz, hogy az általa vágyott jövedelmet az MLM üzletből megkereshesse.

Ennek a kiszámolása természetesen már igényel némi tapasztalatot, rutint, ezért ha ezzel még nem rendelkezel, akkor segítséget kérhetsz a szponzorodtól és jelezheted a jelöltnek, hogy 24-48 órán belül átküldöd neki, mekkora üzletre van szüksége az általa áhított jövedelem eléréséhez.

Gyakorlatilag a HTT beszélgetésnek ebben a második fázisában nem teszel mást, mint bemutatod a jelöltnek, hogy az MLM üzlet hogyan segít neki megoldani azt a jelenlegi problémáját, nehézségét, amely miatt egyébként csatlakozna a hálózatodhoz