Részlet az üzletindítás c. fejezetből

Amikor a jelölt meghozza azt a döntést, hogy csatlakozik az üzlethez, akkor kerül sor a következő lépésre, amely nem más, mint az üzletindító találkozó. Itt annak a folyamatát veszitek végig, hogy hogyan kezdjen bele az új csatlakozó az üzletbe, milyen lépéseket kell megtennie, milyen feladatokat kell elvégeznie ahhoz, hogy az a cél, amiért az MLM-et elkezdi, megvalósulhasson.

Sokan ezt a megbeszélést összevonják a HTT-vel, a Hogyan Tovább Találkozóval. Véleményem szerint azonban az üzletindítás annyira fontos és nagy volumenű feladat, hogy mindenképpen megér egy önálló találkozást a HTT után.

Az üzletindítást azért nem szabad összevonni a HTT-vel, mert mindkettő különböző célt szolgál.

A HTT-nek az a feladata – ahogyan a nevében is benne van -, hogy eldőljön, a „Hogyan tovább?”, azaz a jelölt eldöntse, hogyan viszonyul az ajánlatodhoz.

Itt kell kiderülnie, hogy az ismerősöd:

  • teljesen elutasítja az üzleti ajánlatot,
  • esetleg továbbra is csak érdeklődő marad,
  • további információkra van szüksége, de jelenleg még nem csatlakozik az üzlethez,
  • csak termékvásárló/fogyasztó lesz, aki azért csatlakozik az üzlethez, hogy kedvezőbb áron jusson hozzá a termékekhez, szolgáltatásokhoz
  • azért csatlakozik, hogy valamilyen többletjövedelemre tegyen szert
  • vagy azért csatlakozik, hogy nagy üzletet építsen.

A HTT-vel szemben az üzletindító találkozón már azt kell megtervezni, hogy az a cél, amely miatt az új üzlettárs belevág ebbe az üzletbe, milyen lépésekben, milyen időtartamban, illetve hogyan érhető el, hogyan valósítható meg. Ez maga az üzleti terv, amelyről később részletesen is szó lesz.

Miért tartom annyira fontosnak a HTT és az Üzletindítás különválasztását?

 Azért, mert ha a jelölted úgy dönt, hogy üzletépítőként szeretne csatlakozni, az MLM-re pedig úgy tekintesz, mint egy professzionális üzleti lehetőségre (márpedig csak így szabad rá tekintened), akkor nincs más választásod, mint hogy az új üzlettársadat szakszerűen, profi módon indítsd el az üzletben.

Már sokszor olvashattátok tőlem és még számtalanszor fogjátok, hogy az MLM üzleti modelljének az alapja a másolódás. Ha tehát profi módon indítod el az új üzlettársadat, akkor az üzletindításnak ő is ezt a profi módját fogja elsajátítani és másolni, azaz saját jövőbeli, új üzlettársainak megtanítani.

Ha viszont a HTT találkozón, „gyorsított eljárásban”, pusztán a csatlakozás tényére ügyelve indítod az új üzlettársadat, akkor ő – mivel nem találkozik a profi indítás módjával – a saját üzlettársait sem tudja majd szakszerűen elindítani, tovább csökkentve ezzel a te, illetve saját üzlete sikerességének az esélyeit is.

A jól kivitelezett HTT nagyjából egy-másfél óra, egy jó üzletindítás szintén minimum egy-másfél óra. Elvileg tarthatnád egyben is a két találkozót, de ritka az a helyzet, hogy egy alkalommal akár 2,5-3 órát is tudtok beszélgetni az új üzlettárssal. Ezért szükséges szerintem mindenképpen kettéválasztani a kétféle megbeszélést.

A HTT során egyszerűen nincs idő alaposan végigmenni még az üzletindítás folyamatán is, valamint annak sincs sok esélye, hogy ezen a Hogyan tovább találkozón az üzlettárs családjának többi, nagykorú tagja is részt tud venni. Márpedig a család támogatása kiemelten fontos az üzletindítás szempontjából. Olyannyira, hogy ennek külön fejezetet szenteltem a könyvben a Család szerepe az üzletépítésben címmel.